Merkezi sistem kalorifer kazanları nasıl çalışır sorusunu herkesin anlayabileceği bir şekilde basitçe açıklamaya çalıştık.
Merkezi sistem kaloriferde ısı kazanda üretilir. Ekotek Kazan ürünlerinde en verimli olan tübüler sistem uygulanmaktadır. Otomatik merkezi sistem kalorifer kazanı veya Manuel merkezi sistem kalorifer kazanı olarak iki seçenek sunulmaktadır. Merkezi sistem kazanlarda kömür, prina, fındık kabuğu yakılabilmektedir. Kazanlar istenildiğinde brülör ilavesi ile sıvı vaya gaz yakıtlı kazan kolayca dönüştürülebilmektedir.
Merkezi sistem kalorifer ocağında yakılan yakıtın ısısı tübüler sistemden suya geçerek suyu ısıtır. Isınan su hafifleyerek sıcak su gidiş kolektöründen ve gidiş pompasından geçerek binanın üst katlarına doğru çıkar. Sıcak su gidiş hattı şekilde Kırmzı borular ile gösterilmiştir. Pompa (devir daim pompası) ile basılan su katlarda bulunan kalorifer peteklerine dolar. Panel radyatörlere dolan sıcak su odayı ısıtır. Radyatörün içerisinde soğumaya başlayan su ağırlaşarak alttaki dönüş borusundan soğuk su hattına giderek merkezi sistem kalorifer kazanına geri döner. Soğuk su dönüş hattı şekilde Mavi ile gösterilmiştir. Kazana geri dönen soğumuş su sistemde yeniden ısınarak sıcak su gidiş hattından sisteme yeniden döner. Su ısıtma döngüsü böyle devam etmektedir.
Binanın çatısına ise güvenlik amaçlı açık genleşme deposu (imbisat deposu) konulmaktadır. Kazan ile imbisat deposu arasına direkt olarak iki emniyet borusu yerleştirilmektedir. Bu güvenlik sistemi artan basınç dolayısı ile sistemde meydana gelebilecek patlamaları önlemektedir.
Merkezi sistem kazan üzerinde tesisattaki su seviyesini gösteren bir hidrometre ile kazan su sıcaklığını gösteren termometre de bulunmaktadır.
Şekilde görünen sistem kalorifer kazanları Açık Genleşme Depolu Alttan Dağıtmalı Toplamalı Isıtma Sistemi olarak bilinmektedir. Alttan dağıtmalı merkezi sistem kaloriferlerin montajı için bodrum katı şekilde görüldüğü gibi buna elverişli olmalıdır.