Kömürlü kalorifer kazanı nasıl yakılır, otomatik veya manuel kazanlar için yakma talimatları;
Ateşi yakarken: kömürün ortasına biraz kağıt yerleştirin. Birkaç parça odun, çıra vb. kağıdın üzerine çatın. Kağıdı tutuşturun. Otomatik kat kaloriferi ve otomatik merkezi sistem kömürlü kalorifer kazanlarında başka yapmanız gereken bir işlem yoktur. Otomatik kalorifer kazanlarında kömür yüklemesi alttan beslemeli olarak otomatik yapılacaktır. Besleme aralıkları ve diğer ayarlar dijital panelden kolayca yapılabilir. Ayrıca Otomatik Kalorifer Kazanı sonbaharda bir kere yaktıktan sonra bir daha yakma işlemi gerektirmez. Programa göre ateş uyur, zaman zaman düşük yanma sağlar, ayara göre tam yanma sağlar fakat hiçbir zaman sönmez. Uzun süreli tatil ve seyahatlerde kazanı kapatmanız durumunda ateş sönecektir.
Pelet kazanı yakarken ise herhangi bir tutuşturma işlemine gerek yoktur. Pelet kazanlarımız otomatik çakmağı ile zahmetsizce tutuşturma işlemini otomatik olarak yapar.
Kalorifer yakarken %30 Kömür Tasarrufu Yapmak için >>
A. Kalorifer Kazanı için Mevsim Başında Yapılacak Kontroller
1 . Tesisatın suyunu kontrol edin, eksikse tesisatın suyunu tamamlayın.
2. Hidrometrenin çalışıp çalışmadığını kontrol edin.
3. Termometrenin çalışıp çalışmadığını kontrol edin.
4. Kazan duman boruları ve gaz kanallarının temiz olup olmadığını kontrol edin.
5. Devridaim pompalarının çalışıp çalışmadığını kontrol edin.
6. Baca ve kazan temizliğini kontrol edin.
B. Kazan Yanış Süresince Yapılacak İşler (Eski Tip Manuel Kazanlarda)
Kazan yakma: Manuel kömürlü kalorifer kazanı yakılırken kömürün ortasına biraz kağıt yerleştirin, odun ve çıra gibi kuru tahta parçalarını kağıdın üzerine çatın. Ortada kalan kağıdı tutuşturun.
1. Dış hava sıcaklığına göre kazan suyu sıcaklığını sık sık kontrol edin.
2. Yakıt yakma tekniğine uyun. (Kazana kömür atılırken Yastıklama veya Balıksırtı yönteminin uygulanması vs.)
3. Süngü zamanını geciktirmeyin.
4. Baca çekişini damperle ayarlayın.
5. Kazanda istenilen sıcaklık temin edildiğinde, sıcaklığın korunması için baca çekişini damperle ayarlayın.
6. Küllük kapağını az hava girecek şekilde ayarlayın.
7. Küllük kapağı ve damperi olmayan kazanda elde edilen sıcaklık korunmaz. Kazanlarda damper kolu ve küllük kapağı yoksa mutlaka taktırın.
8. Kazanda su eksilmesi durumunda şehir suyunun akmaması halinde, hazır tanker sulardan imbisat deposuna aktarma yapın. Sonra, kazan yakışına devam edin. Su aktarma esnasında imbisat tankına yabancı cisimlerin girmemesine dikkat edin.
9. Şehir şebeke cereyanının kesik olması halinde, devridaim pompası devreden çıkartın, ana vanayı açarak tabii devridaim sağlayın.
C. Manuel Kazanlarda Yanış Bitimi Sonrası Yapılacak İşler
1. Gece saat 22.00’den sonra kazan yakışına son verin.
2. Ertesi gün için kazanda ateşin kalmasını sağlayacak şekilde ıslatılmış toz kömür ve/veya külü ateşin üzerine yorgan gibi sererek kazanı uyutun.
3. Damperle baca çekişini azaltın (1/4’e getirin).
3. Devridaim pompasını devreden çıkartın. Ana vanayı açın.
2. Güvenlik açısından kazan dairesini baştan sona kontrol edin.
D. Ertesi Sabah Yapılacak İşler (Manuel Kazanlar için)
1. Sabah ilk iş damperi açıp, kazan içinde sıkışmış gazların bacadan çıkışını sağlayın.
2. Küllük kapağını açıp, ocağa hava girişi temin edin.
3. Ateşçi kapağını açıp, kazana süngü vurun. Ateşi düzenleyin.
4. Sırasıyla tüm emniyet ve kontrol cihazlarını gözden geçirip, kontrollerini yapın.
5. Dış hava sıcaklığına göre kazanı besleyip (kömür atıp), günlük yakışa devam edin.
Kömürlü kalorifer kazanı nasıl yakılır sorusuna yukarıdaki talimatlarda cevap vermiştik. Ancak benzer bir video da genel olarak kömür yakmayı anlatmaktadır. Kalorifer kazanı nasıl yakılır video olarak izeleyebilirsiniz;