Pelet Kazanı Avantajları Nelerdir?

Pelet yakıt kazanı, yüksek verimli, yenilenebilir bir enerji kaynağı kullanan modern bir ısınma sağlıyor. Peki pelet yakıtlı kazan faydaları nelerdir? Pelet yakıt neden tercih ediliyor ve gerçekten de diğer fosil yakıtlardan daha avantajlı mı?

Pelet Kazanları Ürünlerini Göremek İçin Tıklayın

Otomatik Pelet Kazanı Gelişimi

Yıllarca sobalar ile ısındık. Sobalarda kömürden daha çok odun, tahta, talaş ve benzeri doğal yakıtları kullandı eskiler. Endüstri devrimleri ile fosil yakıtlar hayatımıza girdi ve bu yakıtları tüketen konforlu olduğunu düşündüğümüz kalorifer kazanları ve akabinde kombiler evlerimize girdi. Tabi ki odun gibi yakıtları şehirlerde ve evlerimizde yakmak zor olduğu için bu katı yakıt kazanları, sıvı yakıt kazanları ve gaz kombilerinin önlenemez yükselişi günümüzde de devam ediyor.

Ancak son yıllardaki teknolojik gelişmeler en doğal yakıt olan odun türevi yakıtlar yeniden popüler olmaya başladı. Odun talaşı ve çöpe atılmış tahta gibi ticari değeri olmayan atıkları alıp pelet makinası ile öğüterek küçük boyutlarda ve kullanışlı granüler yakıt elde edebiliyoruz. Bu tür yakıta biyoyakıt, biyokütle, odun peleti veya pelet yakıt deniyor.

Pelet yakıt biyolojik tabanlı geri dönüşebilen tek yakıttır bu nedenle  Avrupa ülkelerinde de çok fazla tercih edilmeye başlamıştır. Modern ülkelerde geleneksel biyo yakıtlar tüketimi gelişen farkındalık ile artmaktadır. Aynı şekilde modern ülkelerde biyodizel yakıt tüketimi de artış göstermektedir. Bu söylediklerimiz istatistiki verilerle de desteklenmektedir;

Avrupa çapında otomatik pelet yakıt kazanı sayısı 1.000.000’u geçmiştir ve bu sayı hızla artmaktadır.

Pelet Yakıtlı Kazan Avantajları

  • Otomatik ve yakıt hazneli pelet kazanlarının sunduğu konfor kombi ve diğer katı-sıvı yakıtlı kazanlar ile tamamen aynıdır.
  • Pelet kazanı, diğer yakıtlara göre birim olarak daha ekonomiktir.
  • Pelet kazanları ile evinizin bütün odaları ısınırken aynı zamanda “bedava” sıcak su avantajından da yararlanabilirsiniz.
  • Bedava sıcak su için kat boyleri veya eşanjör kullanmalısınız. Pelet kazanı çalıştığı sürece bedava sıcak su da musluklarınızdan akacaktır.
  • Pellet kazanı, katı yakıtlı kat kaloriferi ile aynı sisteme sahiptir. Ancak kömür yerine pelet yakıtın kullanımı hem ekonomik hem de çevreci bir çözüm sağlar.
  • Avrupa ülkeleri modern ısınma trendlerinin çıkış noktası olmuştur ve Avrupadaki otomatik pelet kazanı kullanımı artışı geleceğin ısınma teknolojisini işaret etmektedir.
  • Pelet makinası alarak kendi yakıtınızı kendiniz üretebilirsiniz! Pelet fiyatları kendi üretiminiz ile daha uygun hale gelir.
  • Ucuza pelet yakıt temin edildiğinde diğer yakıtlara göre %50’ye kadar tasarruf sağlayabilir.
  • Pelet yakıtlar diğer ahşap yakıtlara göre daha verimli yanar, odunun direk yanmasındansa pelet daha hızlı yanar ve daha çok enerji verir.
  • Pelet yakıtlar, karbon nötr’dür, yani yanınca zararlı karbon gazı salınımı yapmaz.
  • Biyokütle olan odun pelleti yandığında oluşan kül içeriğinde çeşitli mineraller mevcuttur ve bu yüzden pelet yakıt külleri çimlere, bahçelere veya ormanlık alanlara gübre olarak boşaltılabilir.
  • Pelet kazanından çıkan küller ile ayrıca temizlik malzemesi de yapılabilmektedir. Kül suyu ile sabun ve benzeri temizlik malzemelerini eski zamanlarda doğal temizlik ürünü olarak atalarımız kullanmıştır. Bu tip ürünler günümüzde halen daha doğal ürünler olarak pazarlanmaktadır.

Bir kalorifer kazanı türü olan pelet kazanı da diğer otomatik kat kaloriferi gibi aynı yeteneklere sahip olmakla beraber çok daha çevreci ve ekonomik yapıları nedeni ile ilerleyen yıllarda daha çok tercih edilecektir. Diğer fosil, sıvı, gaz ve hatta elektrik ile ısınma yöntemlerinin hiçbiri doğal döngüye yeniden girebilecek atık vermezken odun peleti külü doğaya gönül rahatlığıyla bırakabileceğiniz mineral depolarıdır. Yani külden doğal gübre olarak faydalanabilirsiniz. Ayrıca kül suyundan temizlik malzemesi üretilmesi de geri dönüşüme bir başka örnektir.