Kömürlü Kalorifer Kazanı Yakma Teknikleri

Kömürlü kalorifer kazanı yakma talimatlarını aşağıda bulabilirsiniz. Kömürlü kalorifer kazanı yakarken kömür cinsi önemlidir. Yerli linyit kömürü ve ithal kömür arasında kalorifik değer farkları vardır. İthal kömür daha yüksek ısıda yanmaktadır. Bu durum yerli kömür ve ithal kömür yakma talimatlarında küçük değişikliklere sebep olur.

Kaloriferde Kömür Tasarrufu Nasıl Yapılır?

Yerli linyit kömür ve ithal kömür yanma talimatları aşağıdadır;

Yerli Linyit Kömürünün Yakılmasında Uyulacak Talimat

1. Sabahın erken saatinde kazan dairesine girdiğinizde önce hidrometreden tesisatın suyunu kontrol ediniz. Eksikse, suyunu tamamlayınız.

2. Kazan duman borularını (dökme kazanlarda dilimleri) haftada iki kez kazanı yakmadan önce temizleyiniz.

3. Ateş kapağını açıp ızgaranın sağına ve soluna ve de ocağın arkasına kömür atın. Boş kalan ızgaranın üzerine bol kâğıt koyduktan sonra arkadan öne doğru odunları çatın ve tutuşturun.

4. Odunlar kömürü yakacak duruma gelince mümkün olduğu kadar parça kömürlerden birkaç kürek serperek yanan odunların üzerine atınız.

5. Serpilen kömür tutuşunca serpe kızarta tüm ızgaranın üzerinde 10–15 cm. kalınlığında bir ateş tabakası elde edildikten sonra, yeni atılacak kömür dış hava sıcaklığına ve binanızın ısı ihtiyacına göre ızgaranın tamamına yayılmayıp, yarısına yastık şeklinde atılacaktır. Diğer yarısındaki alevin üzeri kapatılmayacaktır. Bu, Yastıklama Yöntemi ile yeni atılan kömürden çıkan yanıcı gazlar ızgaranın diğer yarısındaki alev ve buradan ocağa giren yakma havası ile kolayca yanma olanağını bulacak, issiz ve verimli bir yanma sağlanacaktır.

6. Kazan suyu sıcaklığı 40 °C-45 °C’ye ulaşınca çalıştıracağın deviridaim pompasının giriş ve çıkış vanalarını açın ve pompaya yol verin. Ana vananın kapalı olup-olmadığını kontrol edin, ana vana açıksa kapatınız.

7. Devridaim pompası çalışınca kazan suyu sıcaklığı düşecektir. Dış hava sıcaklığına uygun kazan suyu sıcaklığı sağlanıncaya kadar kazanın başından ayrılmayınız.

8. İleri saatlerde yanmayı kontrol ediniz. Tekrar kömür atılmak istenildiğinde, gerekirse ateşi düzenleyin ve kömürü bu defa ızgaranın diğer yanına yastık şeklinde atın. Izgaranın bir yarısı mutlaka alevli bırakılacaktır.

9. Ateşin üzeri küllenmiş ve küllüğe ışık sızmıyorsa, ateşi süngüleyip düzenleyin. Ateşi düzenledikten sonra, kazanı besleyin. Gece yatmadan önce nemlendirilmiş toz kömürle ocağı bastırın/uyutun ve yanmayı azaltın. Damperi kısın, küllük kapağını kapatın. Devridaim pompasını durdurun, ana vanayı açın.

10. Sabahın erken saatinde akşam uyuttuğunuz ocağı süngüledikten sonra, ocak içinde kalan külleri alın ve ateşin üzerine mümkün olduğu kadar parça kömür atın. Kömürler tutuşunca serpe kızarta tüm ızgara üzerinde 10–15 cm. kor ateş tabakası sağlayıncaya kadar kömür atmaya devam edin. Ondan sonra ateşi ızgara düzeyine yayın. Ocağa atacağınız parça ve toz kömürü ocağın sağına ve soluna yastık şeklinde atınız. Ve yastıklama yöntemiyle günlük yakışa devam ediniz.

İthal Kömürün Yakılmasında Uyulacak Talimat

1. Sabahın erken saatinde kazan dairesine girdiğinizde önce hidrometreden tesisatın suyunu kontrol ediniz. Eksikse, suyunu tamamlayınız.

2. Kazan duman borularını (dökme kazanlarda dilimleri) haftada iki kez kazanı yakmadan önce temizleyiniz.

3. Ateş kapağını açıp ızgaranın sağına ve soluna ve de ocağın arkasına kömür atın. Boş kalan ızgaranın üzerine bol kâğıt koyduktan sonra arkadan öne doğru odunları çatın ve tutuşturun.

4. Odunlar kömürü yakacak duruma gelince mümkün olduğu kadar parça kömürlerden birkaç kürek serperek yanan odunların üzerine atınız.

5. Serpilen kömür tutuşunca serpe kızarta tüm ızgaranın üzerinde bir ateş tabakası elde edinceye kadar mümkünse parça kömür atmaya devam ediniz. Ondan sonra ocak içinde meydana gelen kor ateşi ızgaranın hiçbir yerinde açıklık kalmayacak şekilde ızgaranın üzerine yayınız (Daha sonra ocağa atacağınız toz ve parça karışımı kömürün tam yanabilmesi için ızgara üzerinde 15-20 cm. kor ateş oluşturulması şarttır).

6. Dış hava sıcaklığına ve binanın ısı ihtiyacına göre gerekli kömürü ocağın tam ortasına arkadan öne doğru Balıksırtı şeklinde atınız. Ocağın sağında ve solundaki kor ateşin üzerini kapatmayınız .

7. Kazan suyu sıcaklığı 40 °C-45 °C’ye ulaşınca çalıştıracağın pompanın giriş ve çıkış vanalarını açın, ana vanayı kapatın.

8 . Devridaim pompası çalışınca kazan suyu sıcaklığı düşecektir. Dış hava sıcaklığına uygun kazan suyu sıcaklığı sağlayıncaya kadar kazanın başından ayrılmayın .

9. İleri saatlerde yanmayı kontrol ediniz. Ocağın sağına ve soluna süngü vurduktan sonra ateşi düzenleyin ve iki üç kürek kömürü hafif ıslattıktan sonra atınız. Ancak ocağın sağında ve solundaki kor ateşi kapatmayın. Böylece yeni atılan kömürlerin issiz ve verimli bir şekilde yakılması mümkün olacaktır .

10. Ateşin üzeri küllenmiş ve küllüğe ışık sızmıyorsa, ateşi süngüleyip düzenleyin. Ateşi düzenledikten sonra kazanı besleyin. Gece yatmadan önce nemlendirilmiş toz kömürle ocağı bastırın ve yanmayı azaltın. Damperi kısın, küllük kapağını kapatın. Devridaim pompasını durdurun, ana vanayı açın.

11 . Sabahın erken saatinde akşam uyuttuğumuz ocağı süngüledikten sonra, ocak içinde kalan külleri alın ve ateşin üzerine mümkün olduğu kadar parça kömür atın. Kömürler tutuşunca serpe kızarta tüm ızgara üzerinde 10–15 cm. kor ateş tabakası sağlayıncaya kadar kömür atmaya devam edin. Ondan sonra ateşi ızgara üzerine yayın. Ocağa atacağınız parça ve toz kömürü Balıksırtı Yöntemi ile, günlük yakışa devam ediniz.

Kaynak: https://www.csb.gov.tr/db/mardin/webmenu/webmenu8149.pdf